top of page
lumenprogram

Glissonic trio

2024. február 6. 20:30

Egy teljesen egyedi hangszerelésű trió, melynek fő hangszere egy saját fejlesztésű instrumentum!


A glissonic hangszercsalád Váczi Dániel találmánya, melynek első tagja a glissotar volt. Ez körülbelül olyan megszólalású, mintha a tárogatóval kereszteznénk a hegedűt. A glissonic-ok fő újdonsága, hogy hanglyukak helyett a hangszertesten végighúzódó hosszanti rés és az ezt lefedő mágneses szalag szolgál a hangmagasság szabályozására, így – mint egy hegedűhúron – glissandókat és negyedhangokat is lehet játszani az ujj csúsztatásával.


Váczi Dániel az új hangszerben rejlő lehetőségeket aknázza ki az elmúlt években nagy változásokon átesett zenekarával, mely a még 2001-ben alakult triójának folytatása.


A bőgőt zongora és analóg szintetizátor váltotta föl, ami a basszus funkció mellett harmonikus és polifonikus struktúrákkal is gazdagítja a hangképet a free jazz egyik legkiemelkedőbb hazai zongoristája és billentyűse, Pozsár Máté kezei alatt, aki az elmúlt években a zongorázáson túl mélyreható ismeretséget kötött a szintetizátorok, samplerek és egyéb elektronikus hangszerek világával.


A doboknál továbbra is Váczi Dániel régi zenésztársa, Sárvári Kovács Zsolt ül.


Repertoárjuk a trió néhány régi darabjának újraértelmezéséből, friss szerzeményekből, improvizációs koncepciókból, valamint komolyzenei témák gyökeresen átformált feldolgozásaiból áll össze. A koncertre a helyszínen készpénzben lehet jegyet váltani, aminek ára 2500 Ft Elővételes jegy: 2200 Ft https://tixa.hu/lumen_


A koncert megvalósulását az NKA Hangfoglaló Programja támogatja. Facebook esemény

21 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page